– Dişimde çürük var;
– Dişim kırık;
– Dişlerim estetik görünmüyor, gülemiyorum;
– Dişimde renklenme hissediyorum;
– Dişlerim aralıklı, rahatsız oluyorum;
– Dişim diğer dişlerimden daha kısa…
Bu sebeplerle zarar görmüş dişlere normal görünümünü ve fonksiyonunu kazandıran yönteme DOLGU adı verilmektedir. Normal diş görünümü ve fonksiyonunun yanı sıra, her yaştan hastaya , tek seansta kolaylıkla uygulanması, dişin yapısı ve çevre dokuların korunması açısından en kısa sürede cevap veren tedavi yöntemi olması ve bu yöntemle dişlerinizin size 5-10 yıl arası hizmet verebilmesi bu tedavi yöntemini her dönemin vazgeçilmezi kılmaktadır.
Bu gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Çözümü belki de bir dolgu kadar basit olabilir.
En İyi Dolgu Türü Hangisidir?
Herkes için aynı dolgu tipi uygun olmayabilir. Sizin için doğru dolgu tipini, çürüğün büyüklüğü , belirli maddelere karşı alerjiniz, dolgunun yapılması gereken yer ve maliyet belirleyecektir. Farklı malzeme tiplerine ilişkin hususlar:
Altın dolgular;
laboratuarda sipariş üzerine yapılır ve yerine yapıştırılarak uygulanır. Altın inleyler, dişeti hastalıklarına karşı iyi toleransa sahiptir ve 20 yıldan fazla süre ile kullanılabilirler. Bu nedenlerden dolayı, birçok otorite, altını en iyi dolgu malzemesi olarak düşünmektedir. Bununla beraber, en pahalı seçimdir ve birden fazla seansta uygulanır.
Amalgam (gümüş) dolgular;
aşınmaya karşı dirençlidir ve nispeten daha ucuzdur. Bununla beraber, koyu renklerinden dolayı, porselen veya diğer kompozit restorasyonlara göre daha fark edilir niteliktedir ve genellikle ön dişler gibi görünür bölgeler için uygun değildir.
Kompozit reçine;
dişinizle aynı renktedir ve bu nedenle doğal görünüm istendiğinde kullanılır. Malzemeler karıştırılır ve doğrudan boşluğun içine yerleştirilerek burada sertleşmeye bırakılır. Kompozit, zamanla kırılıp aşınabileceğinden dolayı büyük dolgular için ideal bir malzeme olmayabilir.. Ayrıca, çay, kahve veya tütünden dolayı lekelenebilir ve diğer dolgu tipleri kadar uzun gitmezler, genel olarak üç ila 10 yıl kullanılabilirler.
İnley veya onley olarak anılan porselen dolgular;
laboratuarda sipariş üzerine üretilir ve sonradan dişe yapıştırılır. Diş rengine uygun üretilebilir ve lekelenmeye karşı dirençlidir. Porselen restorasyon genel olarak dişin büyük bir bölümünü kaplar. Maliyeti altına yakındır.