20 yaş dişleri nedir?
Genel olarak 16-25 yaşları arasında çenenin her iki tarafının sonunda çıkan üçüncü büyük azı dişleridir. Son dişler olarak toplamda 4 adet çıkarlar. Bazı kişilerde ilerleyen yıllarda uygun kemik mesafesi yeri bulduğu zamanlarda ya da ağızda yer oluşmadığı için çıkmayabilirler.
Fakat bazı 20 yaş dişleri ağızda yer bulamadığı için diş etinin altında gömülü bir şekilde ya da yarım çıkmış bir diş şeklinde sürebilir. Bu durumda yemek artıkları ve bakteriler dişin çevresindeki diş eti dokusuna yerleşerek enfeksiyona neden olabilmektedir. Ağrı, şişlik, hassasiyet, ağız kokusu, kötü tat, ağız açıklığında azalma ve kulak ağrısı gibi şikayetlere yol açar. Bu şikayetle başvuran hastaların antibiyotik tedavisi ile belirtileri giderilebilmektedir. Fakat diş çekilmediği sürece bu şikayetler tekrarlayabilir. Gömülü dişler her zaman kist oluşumunda risk oluşturur. Bu nedenle dişlerin takibi ve gereken tedavisinin yaptırılması gerekir.
20 yaş dişleri hakkında bilmeniz gerekenler aşağıda belirtilmiştir:
20 yaş dişlerinin ağızdaki konumundan dolayı temizliği ve bakımı diğer dişlere göre daha zordur. Diş dizisinin en sonunda yer alması, diş fırçası veya diş ipinin ulaşması pek mümkün değildir. Bu nedenle 20 yaş dişlerinde çürük oluşumu daha yaygın olarak görülür. Çürük dişlerin temas halinde bulunduğu 2. büyük azı dişinin de sürekli olarak bakterilere maruz kalmasına ve çürümesine neden olur. Bu nedenle çürük 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir.
Enfekte olmuş 20 yaş dişleri
Tam olarak çıkmayan 20 yaş dişleri, diş etinde enfeksiyon riski oluşturur. Özelikle ağız kokusu, ağrı, şişlik, ödem ve ağız açmada zorluk yaşanmasına neden olabilir. Tedavi antibiyotik ile belirtilerin giderilmesi kapsar. Ancak olası tekrarı önlemek için çekilmesi gerekir.
20 yaş dişlerinde kist
Ağızda gömülü kalan dişlerin etrafında kist oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Gerekli tedavinin yapılmaması durumunda daha fazla büyüyerek, kemik kaybına neden olabilir. Ayrıca komşu dişlerde de yer değişikliği meydana gelebilir. Nadirde olsa kistin büyümesi ile çene kemiğinde kırıklarda oluşabilir. İleri boyutunda ise diş etrafında tümör gözlenmektedir.
20 yaş ve protez planı
Hastanın protez planlaması yapılırken, protezin altında gömülü bir 20 yaş dişinin olmaması gerekir. Bunun nedeni ise, protez uygulamasından bir süre sonra 20 yaş dişleri sürebilir ve protezin baskısı ile karşı karşıya kalarak ağrılara yol açabilir. Ayrıca protezin uyumluluğunu da etkiler.
20 yaş dişlerinin ne zaman çekilmesi gerekir?
Genel olarak yirmi yaş dişlerinin ameliyat edilmesi gerektiği sözü, hastaların tedirgin olduğu bir durumdur. Bu nedenle antibiyotik kullanımına yönelirler. Fakat gömülü 20 yaş dişlerinin çekilmesi yerine ilaç kullanımı yalnıza akut durumunun baskı altına alınmış olmasını sağlar. Bir müddet sonra aynı sorun tekrarlayarak, hem zaman kaybı hem de gereksiz yere antibiyotik kullanımına yol açar. Soruna etken olan dişin çekilmesi tedavi için doğru adım olacaktır. Bu nedenle çene gelişimi tamamlamış olmasına rağmen dişler doğru pozisyonuna ulaşamadığı durumlarda çekilmesi gerekir. Bu işlem için dişlerin sorun yaratmasının beklememesi gerekir. Durumun varlığı fark edilir edilmez müdahale edilmelidir. Çünkü çürümeye başlamış, parçalanmış ya da kırılmış yirmi yaş dişlerinin çekilmesi daha zordur. Ayrıca dişte enfeksiyon ya da apse oluşmuş ise müdahale etmeden önce antibiyotik kullanımı zorunlu olacaktır. Enfeksiyon durumu kontrol altına alındıktan sonra diş çekimi gerçekleştirilir. Genç hastalara yapılan 20 yaş dişleri operasyonları ilerleyen yaş grubundaki hastalara göre daha kolay ve daha hızlı bir iyileşme sürecini içerir. İlerleyen yaş sonucunda iyileşme daha geç ve bazı yan etkilere de beraberinde getirir.
20 yaş dişlerinin çekimi nasıl yapılır?
- Oldukça steril klinik ortamında lokal anestezi ile birlikte yapılır.
- Anestezinin ardından bölge uyuşturulur ve diş çekimi gerçekleştirilir.
- Çekimden sonra eğer gerekli ise dikiş atılır.
- Ayrıca operasyonun durumuna göre ağzı kesici ve antibiyotik desteği sağlanır.
- Dikiş atılmış ise, 1 hafta sonra dikişler alınmak üzere hastaya randevu verilir.
20 yaş diş çekimi operasyonundan sonra bakımı ve dikkat edilmesi gerekenler
- Çekinden sonra diş bölgesine konulan tamponun 30 dakika tutulması gerekir. Bu uygulama kanamayı kontrol altında tutar ve kan pıhtılaşmasını önler.
- Tampon çıkarıldıktan sonra kanama devam ediyor ise, yerine tekrar bir tampon koyabilirsiniz. Ancak kanama şiddetini artırırsa mutlaka doktorunuzla iletişime geçin.
- Çekim esnasında uygulanan uyuşukluğun etkisi geçene kadar bir şeyler yemeyin ve içmeyin. İlk gün çiğneme fonksiyonundan dolayı zorluk yaşamamanız için ağzınızın diğer tarafını kullanmaya özen gösterin.
- İşlemden sonra ilk 24 saat alkol ve sigara kullanmamanız gerekir.
- Çekilen bölgeyi incelemek adına ya da dikişlerinize bakmak için ağzınızı çok büyük açmaya ve kurcalamaya çalışmayın. Bu tarz hareketler dikişlerin kopmasına, kanamaya ve ağrıya yol açabilir.
- Dikişleriniz iyileşene kadar, gargara yapmayın.
- Yapılan operasyona bağlı olarak yüzde şişlik meydana gelebilir. Operasyon sonrasına takiben ilk 24 saat içerisinde kısa aralıklarla dışardan soğuk uygulayabilirsiniz.
- Reçete ile verilecek olan ilaçları doktorunuzun tarif ettiği şekilde ve düzenli olarak kullanmaya özen gösterin. Ayrıca kullanılan ilaçlara bağlı olarak bir komplikasyon meydana gelirse mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.